Naslovnica BiH Dunović: Panika među neprijateljima BiH

Dunović: Panika među neprijateljima BiH

500
Milan Dunović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — “Izlaz iz krize – sa standardima iz mišljenja Evropske komisije” bila je tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” na kojoj je uvodničar bio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović.

Uvodničar je naglasio da se u posljednje vrijeme puno govori o stanju u BiH, odnosu između entiteta i odnosu entiteta i države BiH.

“Međutim, premalo se govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno postoji mišljenje Evropske komisije u kojem su navedene neke stvari koje političke neprijatelje BiH, kako u samoj BiH tako i u regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni trebaju da budu u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju Evropske komisije. Između ostalog i po pitanju izbornog zakonodavstva, po pitanju poštivanja presuda Međunarodog suda za ljudska prava i po pitanju svih građanskih prava, svih građana u BiH”, kazao je Dunović, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Navodi da u mišljenju Evropske komisije, između ostalog, stoji da se ne poštuju presude Međunarodnog suda u kojim je eksplicitno navodeno, kada se govori o presudi Sejdić-Finci i presudi Zornić, da je princip konstutivnosti naroda morao biti prihvaćen u momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, “da bi se zaustavio rat i genocid”.

“Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije ukoliko težimo Evropskoj uniji, a lideri svih političkih stranaka u BiH tvrde da težimo, onda su to neke stvari koje ne mogu biti zastupljene ni u medijskom prostoru, a naročito u izbornom zakonodavstvu. Sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera. Prvo se govorilo o legitimnoom predstavljanju naroda, što je potpuno u suprotnosti sa evropskim standardima i mišljenjem Evropske komisije, a sada se ide korak dalje, govori se čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH, kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet”, kazao je Dunović.

Smatra da je to potpuno neprihvatljivo i da su oni koji tako govore svjesni opasnosti svojih riječi i na neki način postaju taoci svojih izjava.

“Moraće da te izjave koriguju, a sve patriotski probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju Evropske komisije”, zaključio je Dunović.

Osvrnuo se i na presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“U toj presudi apsolutno nisu navedene stvari koje predstavnci HDZ-a iznose u medijskom prostoru. Često se govori o legitimnom predstavljanju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića to se apsolutno ne spominje. Ne postoji kategorija legitimnog predstavljanja koja nije evropska vrijednost i ona se zapravo negira u mišljenjima Evropske komisije”, kazao je Dunović.

(StarMo)