Naslovnica BiH Dug RS premašio 6 milijardi KM

Dug RS premašio 6 milijardi KM

19
foto: federalna.ba - ilustracija

Banja Luka — Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni zakona o zaduživanju, dugu i garancijama.

Opozicione stranke optužile su entitetsku vlast da novim odredbama oduzimaju dio nadležnosti Narodne skupštine (NS) u pitanjima zaduživanja RS, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U Vladi RS, koja je predlagač izmjena zakona, tvrde da neće doći do izmjene procedura zaduživanja, već se radi samo o preciziranju i pojednostavljenju procedura.

Ministarka finansija RS Zora Vidović, u obrazlaganju izmjena poslanicima, navela je da je do izmjena došlo “zbog primjedbi određenih međunarodnih investitora koji su ukazivali da postojeći zakon nije dovoljno precizan”.

“Nisu tačne tvrdnje da se na bilo koji način žele umanjiti nadležnosti najvišoj zakonodavnoj instituciji”, poručila je Vidović.

Izmjenama i dopunama Zakona, Član 17, u kojem se navodi da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, odlučuje o ukupnom kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju koje može nastati u toku fiskalne godine, kao i o njegovoj namjeni, dopunjen je rečenicom da pojedinačne odluke o zaduženju, do odobrenih iznosa donosi Vlada, osim odluka o odobravanju kapitalnih investicija i nivoa zaduženja za te investicije.

„U ovome što ste sada donijeli pred nas precizno stoji da Vlada može da donosi odluke o zaduženju, evo pogledajte. Dakle to je nešto što traži objašnjenje, jer se ovdje radi, očigledno, o pokušaju da se određene odluke donesu van ove sale. Definitivno imamo ovdje na sceni pokušaj da se dio ovlaštenja Narodne skupštine o donošenju odluka o dugu, zaduženjima i garancijama prenesu na Vladu“, rekao je poslanik Partije demokratskog progresa u NS RS Igor Crnadak.

U opoziciji su zatražili i revidiranje politike zaduživanja podsjetivši da se Republika Srpska samo u ovoj godini zadužila već šest puta prodajom trezorskih zapisa i obveznica.

“300 miliona maraka (oko 150 miliona evra) Republika Srpska se zadužila u toku prvog kvartala ove godine i to je ono što zabrinjava. Dakle, vi govorite da smo se zadužili zbog pandemije, a zaduživali smo se i prije pandemije. To ne bi bio problem da se taj novac preusmjeravao na poboljšanje životnog standarda građana i plate”, podsjetio je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u NS RS Milan Radović.

Radović tvrdi da je dug Republike Srpske premašio šest milijardi maraka (3 miliona eura) i da nastavlja da raste.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine za četvrti kvartal 2020. godine, ukupan javni dug BiH sa 31. decembrom prošle godine iznosio je 12 milijardi i 154 miliona maraka (oko 6 i po milijardi eura).

Od toga, dug entiteta Republika Srpska iznosi više od 5,8 milijardi maraka (oko 3 milijarde eura) što je skoro polovina ukupnog duga.

Drugi entitet u BiH, Federacija Bosne i Hercegovine, dužan je 6,2 milijardi maraka (3,1 milijardi eura), a Brčko distrikt BiH oko 53 miliona maraka (26,5 miliona eura).

Institucije BiH zadužene su nešto manje od 63 miliona maraka (oko 32 miliona eura).

(StarMo)