Naslovnica Politika Državni tužilac SAD se požalio na Trumpa – To je “nemoguće”…

Državni tužilac SAD se požalio na Trumpa – To je “nemoguće”…

352
William Barr

Washington — Američki državni tužilac William Barr kazao je da ga predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump “potkopava” komentiranjem slučajeva na Twitter nalogu što čini posao tužioca “nemogućim”.

Njegova kritika Trumpa dolazi usred intenzivnog nadzora Ministarstva pravosuđa u vezi sa slučajem u koji je umiješan Roger Stone, osuđeni bivši savjetnik predsjednika.

– Vrijeme je da se zaustavi tweetanje o krivičnim predmetima Ministarstva pravosuđa. Ne mogu raditi svoj posao s konstantnim komentarima koji me potkopavaju – kazao je Barr za ABC News.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je predsjednika da “posluša tužitelja Barra”.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da planira smanjiti zatvorsku kaznu za Stonea, dugogodišnjeg predsjednikova prijatelja. Stone je osuđen u novembru zbog opstrukcije istrage koju je provodio Komitet za obavještajne poslove o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Federalni tužitelji u početku su preporučili da Stone treba odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od sedam do devet godina zbog pokušaja sprečavanja istrage, a predsjednik je brzo izrazio protivljenje, objavivši na svom Twitter nalogu da je to “užasna i vrlo nepravedna situacija”.

Ministarstvo pravosuđa tada je poništilo preporuku vlastitog tužilačkog tima, postavljajući pitanje da li je Barr djelovao u korist predsjednika Trumpa, nakon čega su četiri tužitelja odstupila iz tima.

Predsjednik Trump pohvalio je Barra koji je preuzeo slučaj, a Barr je tvrdio da predsjednik nikada od njega nije tražio da učini bilo šta u tom predmetu, ali je potvrdio da predsjednikovi tweetovi o slučajevima u toku onemogućavaju njegov posao.

(StarMo)