Naslovnica BiH Državljani EU od danas mogu u BiH

Državljani EU od danas mogu u BiH

266
foto arhiva

Sarajevo — Od danas se omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima članica EU i zemalja potpisnica Schengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na virus korona ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska u BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U saopštenju je navedeno da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Vijeća ministara, a ulazak i boravak u BiH državljanima članica EU i potpisnica Schengenskog sporazuma definisana je najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Ulazak u BiH omogućen je i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama EU i schengenskog područja, takođe, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus korona, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH.

“Državljani ovih zemalja obavezni su da se pridržavaju i poštuju sva uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH – epidemioloških i zdravstvenih”, piše u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su od ove odluke izuzeti državljani Hrvatske, kojima je od 28. maja, kao i državljanima Srbije i Crne Gore, omogućen ulazak u BiH uz važeće putne dokumente, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)