Naslovnica Život Drugi požar u centru za migrante

Drugi požar u centru za migrante

459
foto: BBC/Reuters

Atina — U požaru koji je izbio u jednom skladištu u izbjegličkom centru na grčkom ostrvu Lezbosu izazvana je znatna šteta, ali nije bilo povrijeđenih, javila je u nedjelju grčka vatrogasna služba.

To je drugi požar u manje od sedmicu dana u tom centru izgrađenom za migrante pošto je prijemni dio izgorio prošlog ponedjeljka. U novom požaru potpuno je uništeno skladište gdje je držan namještaj i električni uređaji, rekao je portparol vatrogasaca za AP. Istraga o požaru je u toku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Požar se dogodio u vrijeme kada vlada izuzetno napeta situacija sa migrantima između Turske i Evropske unije (EU) od kako je Turska objavila da otvara granice za migrante na svojoj teritoriji i pušta ih da idu ka EU.

Od tada hiljade migranata spavaju u improvizovanim kampovima blizu granice i čekaju šansu da uđu u Grčku.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spriječi ljude da uđu u zemlju.

U pograničnoj grčkoj oblasti je bilo više okršaja između migranata i grčkih sigurnosnih snaga, a grčka policija ispaljivala je suzavac da spriječi ulazak migranta dok je turska policija uzvraćala suzavcem na svoje grčke kolege.

U subotu su mlađi migranti gađali grčku policiju kamenjem i pokušavali da sruše graničnu ogradu u očajničkom pokušaju da uđu u Grčku. Najmanje dva migranta povrijeđena su u okršajima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ide u ponedjeljak u Brisel da razgovara s vodećim EU zvaničnicima o sporazumu EU-Turska iz 2016. godine o tome da se zadrže migranti u Turskoj i zaustavi priliv u EU, koji je sada propao.

Dvije strane optužuju jedna drugu da nisu poštovale odredbe tog sporazuma, navodi RSE.

(StarMo)