Naslovnica Region Dramatičan porast koronavirusa u Sloveniji

Dramatičan porast koronavirusa u Sloveniji

519
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo/Ljubljana — U Sloveniji je u srijedu broj novih slučajeva osoba s potvrđenom zarazom koronavirusom u kratko vrijeme dramatično porastao na 57.

“U Sloveniji danas do 14 sati imamo 57 potvrđenih slučajeva koronavirusa, do sada je testirano 2.270 osoba”, objavila je na Twitteru slovenska vlada.

Od utorka navečer broj novih potvrđenih slučajeva dramatično je porastao za 23 nova slučaja, što je najveći dnevni porast oboljelih do sada.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder još je na konferenciji za novinare rano popodne govorio o potvrđenih 47 slučajeva, ali dodao da će broj infekcija na žalost vjerojatno rasti, prenose bh. mediji.

Zbog nove situacije mandatar za sastav nove vlade i budući premijer Janez Janša danas je predložio vladi u odlasku Marjana Šareca formiranje posebnog štaba za suzbijanje koronavirusa koji bi koordinirala Civilna zaštita, a u koje tijelo bi se uključili svi ministri aktuelne i buduće vlade, uz saradnju sa stručnjacima, te dnevno obavještavanje javnosti o situaciji.

Direktor ljubljanskog UKC-a Janez Poklukar izjavio je danas za medije da je jedan od oboljelih koji je u toj bolnici “u kritičnom stanju”. Budući da je rekao kako je u bolnicu došao u slabom stanju i da je operiran jer je imao povredu, može se pretpostaviti da je riječ o 60-godišnjaku koji je u Sloveniju doputovao iz Maroka preko Italije i koji se smatra “nultim”, odnosno prvim pacijentom koji je u zemlju importirao virus.

(StarMo)