Naslovnica Region Drama u Crnoj Gori: Tužilac najavio “saslušanje” Đukanovića

Drama u Crnoj Gori: Tužilac najavio “saslušanje” Đukanovića

71
Milo Đukanović

Podgorica — Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je da će u slučaju Pandora papiri saslušati predsjednika Mila Djukanovića u svojstvu građanina i dodao da su formirali predmet jer postoji “sumnja na krajnjem polu osnova”.

On je, u emisiji na TV Vijesti, u kojoj je gostovao zajedno sa direktorkom nevladine organizacije MANS Vanjom Ćalović Marković, koja je učestvovala u istrazi međunarodnog konzorcijuma novinara, kazao da su tražili dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara i britanskih Devičanskih ostrva. U okviru globalnog projekta “Pandorini papiri”, kako su nazvana procurjela dokumenta ofšor kompanija, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na ofšor destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Katnić je kazao da su tražili dokumentaciju od MANS-a kao i da će u svojstvu građanina saslušati Ćalovič Marković, a moguće i sina predsjednika države Blaža Đukanovića koji se pominje u dokazima o postojanju trasta koje je otkriven tokom istrage.

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnova sumnje, prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta i pokrenuće se postupak”, rekao je Katnić.

(StarMo)