Naslovnica Mostar “Dr. Safet Mujić”: Najsavremeniji anesteziološki aparat u BiH

“Dr. Safet Mujić”: Najsavremeniji anesteziološki aparat u BiH

444
foto arhiva

Mostar — Kantonalna bolnica ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar dobila je modernu medicinsku opremu koja će se koristiti u tretmanu traumatoloških pacijenata, vrijednu 202.000 eura.

Među vrijednom opremom je i savremeni anesteziološki aparat koji je sa svojim karakteristikama i performansama, prvi aparat takvog tipa instaliran u BiH.

Aparat omogućava postizanje visokokvalitetne ventilacije za individualizirane strategije ventilacije, uvijek olakšavajući i podržavajući pacijentovo spontano disanje.

Aparat sadrži turbinu koja pravi smjesu plinova te s minimalnim protokom plina može postići učinak koji može pomoći za liječenje pacijenata oboljelih od covida -19, kao i ostalih teških respiratornih bolesti.

Oprema je nabavljena u okviru projekta TELE.DOC -“Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području”, koji je financiran u 2. pozivu prekograničnog programa saradnje Interreg IPA – Bosna i Hercegovina – Hrvatska– Crna Gora 2014 -2020.

(StarMo)