Naslovnica Region Dr Puljiz: Respirator je zadnja instanca liječenja

Dr Puljiz: Respirator je zadnja instanca liječenja

187
foto: agencije - ilustracija

Zagreb — Gost Dnevnika N1 u Hrvatskoj bio je Ivan Puljiz, šef Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Komentirao je nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.

Kaže da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima osnova i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugoj sedmici bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

“Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tokom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti”, pojasnio je, javio je N1.

(StarMo)