Naslovnica BiH Dr. Pehar: Ostvarili smo jedan od zacrtanih ciljeva

Dr. Pehar: Ostvarili smo jedan od zacrtanih ciljeva

286
dr. Davor Pehar; foto: RSE/Fena

Sarajevo — Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Davor Pehar kazao je na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata testirano 201 osoba od čega je koronavirus potvrđen kod 29, a najviše ih je iz Tuzlanskog kantona.

„Nažalost, u protekla 24 sata registrirana su tri nova smrtna ishoda, čime se broj povećao na osam“, rekao je Pehar. Inače, na nivou cijele BiH preminulo je devet osoba.

Kako je naveo Pehar, 66,1 posto zaraženih je iz populacije između 24 i 64 godine, a više od 25,5 posto su stariji od 65 godine. Također, 8,2 posto spada u populaciju od nula do 24 godine.

“Iz ovih podataka možemo zaključiti da smo ostvarili jedan od zacrtanih ciljeva. Nije nam se veliki procenat zaraženih pojavio kod osoba starijih od 65 godina”, kazao je Pehar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (KCUS) su danas testiranjem potvrđena tri nova slučaja zaraze korona virusom i to iz Kaknja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa direktorica ove institucije Sebija Izetbegović.

Testirano je ukupno osam uzoraka krvi, od čega je pet negativnih. Kod tri osobe je potvrđen korona virus, a radi se o osobama iz Kaknja čiji su uzorci krvi poslati iz Zenice.

Potvrđeni slučajevi su povezani sa zaraženim osobama iz Tuzle.

U Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 358 osoba zaraženih korona virusom.

(StarMo)