Naslovnica Mostar Dr. Marijanović: Rano otkrivanje smanjuje smrtnost od raka dojke

Dr. Marijanović: Rano otkrivanje smanjuje smrtnost od raka dojke

155
Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su da će do 2040. godine broj oboljelih od malignih bolesti znatno porasti i biti negdje blizu 30 miliona, a od tog 16 miliona će, nažalost, umrijeti. Kada je u pitanju rak dojke, u svijetu se taj broj kreće oko 1 700 000 žena, od čega njih oko 500 000 umire.

U BiH ne postoji jedinstven registar za maligna oboljenja, pa se ne može sa sigurnošću odrediti egzaktan broj oboljelih.

– U BiH je problem što nemamo jedinstven registar za karcinom pa ne postoji siguran podatak ni oboljelih žena od raka dojke na godišnjem nivou, ali mislim da se radi o cifri između 1500 i 1600 žena, od čega 500 njih izgubi bitku s ovom bolesti – kazala je u razgovoru za Fenu v.d. šefica Klinike za onkologiju SKB Mostar prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović.

Mjesec oktobar posvećen je podizanju svijesti javnosti o raku dojke

– Oktobar, koji je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke, još je jedna prilika da se svi zajedno podsjetimo koliko je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, ali i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli – poručila je dr. Marijanović.

Napomenula je da u HNK-u postoji program za rano otkrivanje raka dojke 2019-2022. i prvi je takav koji se počeo provoditi u BiH, a zasniva se na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta skrininga i dijagnostike raka dojke.

– Program obuhvata sve žene od 45 do 69 godina, a cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti od raka dojke za 25 posto, produženje života oboljelih od raka dojke i poboljšanje kvaliteta života bolesnica s rakom dojke – dodala je dr. Marijanović.

Prema njenim informacijama, u protekloj godini u HNK-u je pregledano 1 167 pacijentica, od kojih je bilo 17 pozitivnih nalaza.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)