Naslovnica BiH Dr. Izetbegović: Ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari

Dr. Izetbegović: Ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari

476
prof. dr. Sebija Izetbegović

Sarajevo — Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović uputila je potem Facebooka poruku građanima vezano za trenutnu epidemiološku situaciju.

– Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provediva ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije. Preostaje mi da pojedinačno apelujem. Istina je da samo izolacija prekida lanac infekcije. Istina je da maska itekako pomaže, kao i zaštitne rukavice – naglasila je.

Apelovala je na građane da se ne obaziru na priče o tome da su maske i rukavice nepotrebne, jer to naprosto nije tačno.

– Za one koji ne rade sa bolesnicima mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije. Nema razloga za paniku, ali znajte da je izuzetno ozbiljno stanje. Teško je ostati zatvoren po ovako lijepom vremenu. Teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti – istakla je ona.

(StarMo)