Naslovnica Život Dr Fauci: Trumpu je vjerovatno pomogla eksperimentalna terapija

Dr Fauci: Trumpu je vjerovatno pomogla eksperimentalna terapija

180

Washington — Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci izjavio je da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu vjerovatno pomogla eksperimentalna terapija antitijelima u liječenju od covida-19.

Fauci je govorio o koktelu lijekova biotehnološke kompanije Regeneron Pharmaceuticals koji sadrži monoklonska antitijela slična onima koje proizvodi ljudsko tijelo.

“Postoji prlično dobra šansa da mu je puno pomoglo”, rekao je Fauci tokom intervjua za MSNBC u četvrtak, prenose hrvatski mediji.

Lijek je u trećoj fazi ispitivanja, a podaci od prošle sedmice pokazuju da su se pacijenti s blažim oblikom bolesti brže oporavili od covida-19 ako su ga uzeli prije nego što su razvili svoja antitijela.

U intervjuu za MSNBC, Fauci je rekao da je terapija možda doprinijela “značajnoj promeni” u Trumpovom stanju, ali je upozorio da se ne naziva “lijekom”, kao što je to učinio predsjednik.

Terapija navodno sprječava virus da se veže za stanice, uđe u njih i da se razmnožava, te pomaže imunološkom sistemu da napadne i ubije virus.

Fauci, direkor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, također je izjavio da je pandemija covida-19, koja je odnijela više od 210.000 života u SAD-u i milion ljudi širom svijeta, puno ozbiljnija od sezonske gripe.

“Nema sumnje u to”, rekao je Fauci nakon što je zamoljen da komentira tweet predsjednika Trumpa u kojem se ta bolest upoređuje sa sezonskom gripom. Twitter je uklonio taj tvit.

(StarMo)