Naslovnica Život Dr. Fauci: Gripa ne može učiniti ono što može koronavirus

Dr. Fauci: Gripa ne može učiniti ono što može koronavirus

202
Anthony Fauci

Washington — Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci demantirao je tvrdnju Donalda Trumpa da je koronavirus smrtonosan jednako koliko i gripa. Fauci je napomenuo kako postoji razlika između ta dva zdravstvena slučaja.

Podsjetio je da su simptomi koronavirusa i gripe slični, ali da je šteta koju koronavirus uzrokuje organizmu znatno drugačija od one koju uzrokuje gripa, prenosi NBC.

“Nije tačno da je koronavirus isto što i gripa. Imaju slične simptome, ali gripa vam ne može učiniti ono što može učiniti koronavirus”, kazao je Fauci, prenosi Index.hr.

Svoje stavove o gripi i koronavirusu, kojim je i sam zaražen, Trump je objavio na Twitteru.

“Dolazi sezona gripe. Mnogi ljudi svake godine preminu od gripe, nekada je to više i od 100.000 osoba i to usprkos vakcini. Hoćemo li zatvoriti našu državu? Ne, naučili smo kako živjeti s gripom, baš kao što smo naučili živjeti s koronavirusom koji je među većom populacijom manje smrtonosan”, napisao je američki predsjednik.

Komentirajući njegove stavove, Fauci je poručio da mu ne želi protivrječiti i da to nije dobro želi li raditi svoj posao. U SAD-u je od koronavirusa dosad umrlo više od 210.000 ljudi.

(StarMo)