Naslovnica Mostar Dr Derviškadić: Nisam zaražen, spremni smo već od januara

Dr Derviškadić: Nisam zaražen, spremni smo već od januara

3524
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Prim. dr. Nazif Derviškadić, specijalista infektolog, šef Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u Mostaru demantovao je vijest objavljenu na društvenim mrežama da je zaražen koronavirusom i da je time zarazio više osoba s kojima je bio u kontaktu.

“Čista, notorna laž. Ova bolnica je jedina bolnica u BiH koja se od januara pripremila za ovaj scenario”, kazao je dr Derviškadić u izjavi za portal StarMo.

“Mi smo napravili plan i program za prevenciju ovoga da se ne desi ulazak, inficiranog, odnosno oboljelog od korone u Kantonalnu bolnicu dr Safet Mujić. Formiran je Krizni štab, koji je odredio da se svi takvi slučajevi po protokolu šalju u Kantonalnu bolnicu na infektivnu kliniku”, objasnio je ovaj iskusni stručnjak u domenu infektologije.

On ističe da je u bolnici, inače poznatijoj kao bolnica Južni logor u Mostaru, educirano kompletno osoblje o koronavirusu. “Dođite, pa probajte ući u bolnicu, vidjet ćete koji je sistem rada”, rekao je Derviškadić, dodajući da je primijenjeno sve što se radi u Evropi.

“Po hodnicima smo ugradili ultravioletne lampe, pred prostore vrata, bolesničkih soba, ugradili smo automatsko zatvaranje vrata, napravili zaseban ulaz, a sad planiramo vjerovatno postaviti i šator, gdje ćemo izvršiti trijažu onih bolesnika koji budu dolazili prema bolnici Južni logor, jer mi moramo primati sve građane”, dodao je dr. Derviškadić.

Osvrćući se na situaciju sa pojavom koronavirusa u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, dr Derviškadić je rekao da je širenje panike krivično djelo, za koje očekuje intervenciju policije.

Ipak, on ističe da je u pitanju “veoma ozbiljna situacija”. Kaže da ga je strah, ali ne za vlastiti život, nego strah od inficiranja i činjenice da se virus može odnijeti kući i odnijeti infekciju članovima familije.

“Ovdje treba dobro svako da razmisli, da ne izlazi, vani da se zatvore kafići, restorani, škole…”, kaže dr Derviškadić i naglašava da je zagovarao još prije 20 dana da se uvedu restriktivne mjere.

“Prevencija je već ovdje zakasnila, mi sad možemo samo raditi na dizanju vlastitog imuniteta, psihičkom smirivanju stanovništva, jer od stresa pada imunitet. Svi oni koji imaju neke vikendice po planinama, da hitno idu u planine”, preporučuje dr Derviškadić.

Kaže da su u Kantonalnoj bolnici Mostar već sveli broj ljudi na minimum, a po potrebi se pozivaju i ostali.

Upitan o slučaju koji je objelodanjen na društvenim mrežama, u kojem su navodno dvije osobe po prijemu “preko veze” u bolnicu Bijeli Brijeg prešutjele da su boravile u Italiji, te se za njih ispostavilo da je jedna od njih zaražena koronavirusom, dr Derviškadić kaže da su svi ljekari položili Hipokritovu zakletvu i da oni koji su eventualno umiješani u ovaj slučaj trebaju krivično odgovarati i oduzeti im se licence.

(StarMo)