Naslovnica Izdvojeno Dr. Arapović: Ako se ovako nastavi…

Dr. Arapović: Ako se ovako nastavi…

403
dr. Jurica Arapović

Mostar — Broj novih slučajeva covida-19 u Bosni i Hercegovini ne pada već nekoliko mjeseci, stoga će, ako se ovakva situacija nastavi, biti potrebno poduzeti restriktivnije mjere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, smatra prof. dr. Jurica Arapović, infektolog i predsjedavajući Savjetodavnog tijela za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

U razgovoru za Fenu dr. Arapović je ustvrdio kako situacija na terenu pokazuje da građani i dalje nisu svjesni opasnosti koju epidemija novog koronavirusa predstavlja.

– Šest mjeseci iskustva s covidom-19 nismo pokazali društvenu odgovornost niti svjesnost zdravstvenih problema koje nosi covid-19 pandemija na našim prostorima. Uprkos tome što zdravstveni autoriteti uporno apeliraju na ružne scenarije koji nas mogu zadesiti, izgleda da nam je svima uzaludan trud – pomalo je rezigniran dr. Arapović.

Dodao je kako su postojeće mjere na snazi već dva mjeseca bez obzira na pogoršanu situaciju.

– Pitanje je očito volje i kapaciteta kontrole, ali svjesni smo da mnogi kantoni nisu puno toga učinili na boljoj provedbi donesenih tj. aktivnih mjera na terenu. Iskustva s restrikcijama iz proljeća su nužno zlo kojim se može značajno pridonijeti boljoj kontroli pandemije. Mislim da smo non-stop na vagi između zdravlja i ekonomije – istakao je, prenijeli su bh. mediji.

Hladnije vrijeme koje dolazi nije saveznik zdravstvenim radnicima, upozorio je dr. Arapović.

– Svi se pribojavamo onoga šta bi nas moglo dočekati, a u isto se vrijeme potajno se nadamo da se to neće dogoditi. Hladnije vrijeme svakako će onaj dio starije populacije “stjerati” u zatvoreni ambijent, a time i povećati šansu širenja virusnih bolesti – istakao je dr. Arapović.

On upozorava i na dolazak sezonske gripe:

– S obzirom na iskustvo na južnoj hemisferi, a uvažavajući činjenicu što većeg obuhvata vakcinisanjem i pridržavana epidemioloških mjera, u prvom redu maske, higijena i socijalni razmak, mišljenja sam da bi sezona gripe mogla biti dosta blaža u odnosu na prošle sezone što bi nam trebao biti i cilj.

Dr. Arapović preporučuje nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i uredima te vakcinisanje protiv gripe svih ugroženih populacija (stariji, osobe s hroničnim bolestima, zdravstveni radnici, trudnice) kako bi se svaki pojedinac iz tih grupa dodatno zaštitio, a ujedno se na taj način ublažava pritisak na bolnički zdravstveni sistem.

Epidemiološke mjere i prevencija zaraze trenutno su jedino efikasno oružje u borbi protiv covida-19. Dr. Arapović ističe kako je na popisu Svjetske zdravstvene organizacije trenutno oko 30 vakcina u poodmakloj fazi III ispitivanja na većem populacijskom uzorku, ali teško je očekivati da će vakcina biti spremna do kraja ove godine.

(StarMo)