Naslovnica Život Doživotni zatvor za masakre u džamijama

Doživotni zatvor za masakre u džamijama

104
Brenton Tarrant - masovni ubica

London/Wellington — Australcu Brentonu Tarrantu (29) koji je u masakru u džamijama u Christchurchu (Novi Zeland) 15. marta 2019. godine ubio 51, a ranio 40 osoba, uglavnom muslimana vjernika, izrečena je doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, prenio je BBC.

Postupajući sudija Cameron Mander je tokom izricanja presude rekao da se radilo o nečovječnom postupanju, te da Tarrant nije pokazao kajanje.

Sudija je rekao da se iza Tarrantove „izopačene“ ideologije krije „silna mržnja“ koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

“Zadatak suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje“, rekao je sudija Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Istakavši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao je da počinilac strašnog pokolja ipak nije uspio promovisati ideologiju krajnje desnice.

„Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski“, kazao je sudija.

Dana 15. marta 2019. australski bjelački rasista Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potakavši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivicu.

(StarMo)