Naslovnica Život Dostignuća naredne decenije…

Dostignuća naredne decenije…

440

Sarajevo — Organi proizvedeni bioštampanjem biće među najvažnijim tehnološkim dostignućima u narednoj deceniji, kao i vještačko meso i čipovanje ljudi, tvrde naučni portali.

Nauka radi na planovima inovativne medicine u oblasti bioštampe, odnosno pravljenju ljudskog organa ni od čega.

To uključuje stvaranje biološkog materijala, odnosno funkcionalnog tkiva sa dobrim šansama da ga ljudsko tijelo ne odbaci, a sve to pomoću metoda koje su dosta slične 3D štampanju predmeta od plastike – sloj po sloj.

Naučnici u taj proces polažu velike nade, jer transplantirani organi različitih donatora imaju ozbiljan postotak odbijanja, a donatora nema toliko koliko je stvarno potrebno.

U ovoj deceniji u opticaju će biti i vještačko meso, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

Ljudi će kupovati i jesti burger od mesa iz laboratorije. Prvi hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji koštao je 300.000 dolara, a finansirao ga je “Google”.

Očekuje se da će ta tehnologija od sljedeće godine uzimati sve više maha, pa će tako i laboratorijski dobijenom mesu padati cijena.

Te su tehnologije vrlo slične onim u regenerativnoj medicini, dakle onima koje se koriste u eksperimentima dobijanja vještačkog organa.

Ova decenija promovisaće “Internet of Things 5G” – totalnu povezanost do nivoa da se čipovi ljudima ugrađuju pod kožu ili čak u mozak i tako priključuju na jednu informativnu mrežu.

Ta mreža je upravo u fazi uvođenja, a zove se 5G. S brzinom do 100 gigabita u sekundi 5G je oko stotinu puta brža od 4G.

Ta nova tehnologija donijeće promjene ne samo u industriji, već i u drugim masovnim djelatnostima, poput televizije koja bi mogla biti dostupna uvijek.

(StarMo)