Naslovnica BiH Dosad najteža situacija u Istočnoj Hercegovini

Dosad najteža situacija u Istočnoj Hercegovini

367

Sarajevo — Epidemiološka situacija u istočnoj Hercegovini i dalje je teška. U Gacku je od 45 testiranih, njih 38 pozitivno na koronavirus.

U bolnice se primaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. U trebinjskoj bolnici trenutno je hospitalizirano više od 100 oboljelih, prenio je BHRT.

Iz gradskog kriznog štaba najavili su otvaranje dnevne bolnice. Zbog pogoršane epidemiološke situacije učenici u Trebinju i Gacku nastavu će i dalje pratiti online.

U trebinjskoj bolnici na liječenu je 101 oboljeli od Covid-a 19. Mjesta na Covid odijeljenju ima, ali su problem bila kiseonička mjesta, pa su u bolnici bili primorani da buše zidove kako bi doveli kiseonik do svakog kreveta.

„Hospitalizovano je 101 lice, od kojih 79 sa teškom kliničkom slikom, tri lica su na invanzivnoj i 3 na neinvazivnom respiratoru, nažalost u posljednja 24 sata bilježimo i dva smrtna ishoda“, izjavila je Nikolina Mučibabić, glasnogovornica Bolnice Trebinje.

U gradskom štabu za vanredne situacije traže rješenje – kako umanjiti pritisak na bolnicu i Dom zdravlja u Trebinju. Odlučili su da se u Đačkom domu otvori dnevna bolnica, a najavljeno je i otvaranje dvije dnevne Covid ambulante.

„Ono što smo na Štabu razgovarali je najvažnije da zajednički održe sastanak Bolnica i Dom zdravlja i usaglase način kako bi se u Gorici i Tini otvorile dnevne ambulante i rasteretio rad porodične medicine i bolnice Trebinje“, rekao je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije Trebinje.

Učenici u Trebinju i Gacku i dalje će nastavu pohađati online, jer epidemiološka situacija na istoku Hercegovine i dalje je nepovoljna.

Epidemiolozi i članovi štabova za vanredne situacije stanovnike Istočne Hercegovine pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera jer ovo je najteži period za ovaj dio zemlje od početka pandemije.

(StarMo)