Naslovnica Život “Dosad najgori napad na našu zemlju”

“Dosad najgori napad na našu zemlju”

206
Donald Trump

Washington — Glavni američki istraživač koji radi na vakcini protiv koronavirusa kazao je da se vakcina ne može očekivati prije idućeg proljeća.

“Sada u nekoliko mjeseci pokušavamo napraviti nešto što inače radimo godinama”, kazao je dr. Mark Mulligan za CNN.

Epidemija koronavirusa od koje je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 72.000 ljudi “gora je” od napada na Pearl Harbor i od napada 11. septembra, rekao je u srijedu američki predsjednik Donald Trump.

“Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora”, rekao je Trump podsjetivši na neočekivani napad Japana na američku vojnu bazu na Havajima 1941. nakon kojeg su Sjedinjene Države odlučile ući u Drugi svjetski rat.

“Ovo je gore od Svjetskog trgovačkog centra”, dodao je, misleći pritom na napade 11. septembra 2001. u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Američki predsjednik je još jednom prozvao Kinu, odakle se pandemija počela širiti, ocijenivši da se “to nije smjelo dogoditi”, prenosi Index.hr.

Peking i Washington nastavljaju svoj verbalni rat: američki državni sekretar Mike Pompeo još je jednom rekao da raspolaže “indikativnim dokazima” koji upućuju na to da se covid-19 proširio iz laboratorije u Wuhanu, u centru Kine, iako je priznao da “nije siguran”.

SAD je u srijedu ponovo zabilježio više od 2000 umrlih od koronavirusa u protekla 24 sata pa se ukupan broj umrlih od početka pandemije popeo na 73.095, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

SAD usto ima više od 1,22 miliona zvanično dijagnosticiranih slučajeva, među kojima je oko 190.000 ozdravljenih. Provedeno je više od 7,75 miliona testiranja, navodi isti izvor.

SAD, po službenim podacima, ima daleko najveći broj umrlih i zaraženih. Po apsolutnoj vrijednosti, to jest ne uzimajući u obzir veličinu stanovništva, najteže su stradali Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska. Donald Trump ipak redovno optužuje Kinu da laže o broju zaraženih i umrlih.

(StarMo)