Naslovnica Sport Dončić ispisao istoriju i uzeo 207 miliona dolara!

Dončić ispisao istoriju i uzeo 207 miliona dolara!

163
Luka Dončić

Ljubljana — Najbolji slovenački košarkaš Luka Dončić dogovorio je produljenje ugovora s Dallas Mavericksima, otkrio je ESPN-u njegov agent Bill Duffy. On će kroz pet godina zaraditi 207 miliona dolara.

Istorijski je to ugovor za NBA ligu, jer se radi o tzv. rookie supermax ekstenziji, odnosno produljenju njegovog prvog ugovora za iznos od 35% salary capa. Do Dončića nijedan igrač u istoriji lige nije ostvario pravo potpisati takvu ekstenziju, ali Slovenac može jer je već dvaput izglasan u najbolju NBA petorku na kraju sezone.

Ugovor je dogovoren na sastanku u Sloveniji, gdje je Dončića posjetila delegacija koju su, između ostalih, činili vlasnik Mavericksa Mark Cuban, novi trener Jason Kidd i legenda kluba Dirk Nowitzki. Ugovor stupa na snagu od sezone 2022./23. te je potpisan u 4+1 formatu. Prve četiri godine su sigurne, a Dončić sam može odlučiti hoće li ući u petu godinu ugovora.

“Danas mi se ostvario san. Košarka mi je dala toliko puno i odvela me na mnoga sjajna mjesta. Počašćen sam i uzbuđen što ostajem u Dallasu kao dio Mavericksa”, rekao je Dončić za ESPN.

(StarMo)