Naslovnica Mostar “Domovina u srcu” u Centru za kulturu Mostar

“Domovina u srcu” u Centru za kulturu Mostar

104

Mostar — Izložba pod nazivom “Domovina u srcu” II rendžerskog puka OS BiH, otvorena je u ponedjeljak u mostarskom Centru za kulturu Mostar.

Izložba je upriličena u sklopu 21. po redu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine Igman-2021” koja se kao i prošle godine održava pod sloganom: “Ostani kući i posvjedoči”.

Na dvadesetak izloženih panoa opisana je historiografija bosanskohercegovačke države kroz jednu militarnu perspektivu.

– Izložba prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz vjekove, od povelje Kulina bana do današnjeg dana. Prikazuje najznačajnije dokumente i najznačajnije datume u historiji BiH – kazao je Hamdija Hasanović, generalni sekretar manifestacije.

Podsjetio je kako je manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine Igman-2021” posvećena svim šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima, veteranima Armije i MUP-a RBiH.

“Kultura sjećanja mora biti i jeste trajna kategorija kojom ćemo nastaviti s baštinjenjem prošlosti, s posebnim akcentom na razdoblje agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, poručili su organizatori.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine Igman-2021” su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Izložba će u mostarskom Centru za kulturu biti otvorena do 6. avgusta.

 

(StarMo)