Naslovnica Mostar Domovina u srcu: Proglašeni najbolji literarni radovi

Domovina u srcu: Proglašeni najbolji literarni radovi

439

Mostar — IC Štamparija i Pedagoški zavod Mostar, na danas održanoj manifestaciji „Ja domovinu imam i u srcu je nosim“ upriličenoj u povodu Dana nezavisnosti BiH, proglasili su pobjednike najboljih literarnih radova raspisanog konkursu za učenike srednjih škola po federalnom nastavnom planu i programu s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Za najbolji rad proglašen je timski rad Ene Idrizović i Irme Premilovac iz Srednje Građevinske škole Mostar.

Drugo mjesto osvojila je Selma Memić iz Druga Gimnazije Mostar, dok su treće mjesto podijele Amina Šarančić, učenica Druge Gimnazije Mostar i Senida Šubara iz Srednje škole Jablanica. Na konkurs je pristigao veliki broj učeničkih radova, a učenici su pisali o temi „Možda ima ljepših, ali nema dražih“.

Stručni žiri kojim je predsjedavao mr. Nusret Omerika ove godine bio je jednoglasan u svojoj odluci jer su nagrađeni radovi pisani izrazito lijepim jezikom i obiluju jasnim književnim figurama. Manifestacija „Ja domovinu imam i u srcu je nosim“ je jedna od najstarijih slične vrste u Mostaru. Ustanovljena je prije devet godina. Svaku od njih prati i prigodno izdanje sabranih radova koji će na kraju biti zbornikom patriotizma i ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

„Svi mi moramo još raditi na tome kako bi pokazali kako se zemlja voli i kako se njeni značajni datumi obilježavaju. Ova nam manifestacija trebaju i kako bismo kroz sistem obrazovanja što više prostora posvetili razvoju Bosne i Hercegovine“, istakao je Omerika.

Direktor IC Štamparije Ibrahim Rahimić, govoreći o razlozima višegodišnjeg organiziranja konkursa za najbolje radove kazao je kako se radi o obavezi prema onima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu.

„Nemamo izgovora da kažemo da je ovo nečija tuđa obaveza. Obaveza je svih nas u zajednici da to činimo i radimo“, rekao je Rahimić. Primijetio je da u radovima ima izuzetno važnih poruka koje, možda, starije generacije ne primjećuju. On se zahvalio svim učenicima, profesorima i menadžmentu škola koji su uzeli učešća u literarnom konkursu što i na ovaj način čuvaju dostojanstvo i ljubav prema domovini.

(StarMo)