Naslovnica BiH Domovi zdravlja posrću pod omikronom

Domovi zdravlja posrću pod omikronom

209
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Vesna iz Sarajeva je stotinjak puta telefonski pokušala dobiti Dom zdravlja, kako bi došla do porodičnog liječnika treći dan od pojave simptoma korona virusa.

Liječničku pomoć zatražila je zbog jake glavobolje, znajući da je ranije bila u kontaktu za zaraženom osobom.

„Tek drugi dan su mi se javili, ali oko 19.30 sati pred kraj radnog vremena. Rekli su da su me upisali i da će me doktorica sutra nazvati“, kaže Vesna za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Treći dan je provela u iščekivanju poziva liječnice, koja ju je u konačnici uputila na testiranje.

„Sreća pa nisam imala teže simptome. Sigurno bih doživjela napad panike da zovem danima, a ne mogu pričati s doktorom“, napominje Vesna.

Na PCR testiranje otišla je u COVID ambulantu, a potom joj je određena desetodnevna izolacija.

„Stojiš u redu sa ljudima koji su pozitivni i koji su došli na pregled, da se testiraš. To je nečuveno. Zaista sam zadovoljna medicinskim osobljem. Kad ih dobiješ sve je savršeno i jako su ljubazni. No, tu vlada jedan haos i loša organizacija“, naglašava.

Opterećeni domovi zdravlja

Od početka pandemije korona virusa, u martu 2020. godine, zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini (BiH) suočava se s ogromnim pritiskom.

Nakon pojave prvih slučajeva zaraze varijantom omikron u BiH, krajem decembra prošle godine, broj zaraženih rapidno raste, a nedostatak medicinski djelatnika i resursa još više dolazi do izražaja.

S dnevnom statitistikom i do tri hiljade zaraženih, u januaru je BiH dostigla rekordan broj od početka pandemije.

Mnogi pacijenti tvrde da tzv. put pacijenta ne postoji, te da su žrtve administrativnog labirinta, kroz koji moraju proći kako bi dobili medicinsku pomoć.

Mira iz Sarajeva bila je zaražena prije dvadesetak dana, istovremeno s mamom koja je hronični bolesnik.

Nakon desetina upućenih telefonskih poziva da joj se odobri testiranje, Mira kaže da je nastupila agonija.

„U našoj ambulanti danima se niko nije javljao. Bilo je sigurno 50 različiitih brojeva na koje smo zvali. Kad smo konačno dobili uputnicu za snimanje pluća, odeš u covid amulantu u kojoj mama čeka tri sata. Onda sam krenula ja i dobila sam instrukciju iz covid ambulante da sam vakcinisna i da mogu ići na posao, na kafu, u granap. Pitam kako to, kažu vi ste vakcinisani. Nakon toga šalju me da uradim nalaze i pitam za objašnjenje svoju doktoricu, a ona kaže ni slučajno, imate deset dana izolacije“, dio je njenog iskustva koje je ispričala za RSE.

Mira kaže da su joj oprečne informacije, skojima se susretala na svakom koraku, dodatno pojačale strah i osjećaj nesigurnosti.

„Nije više to razlika među kantonima, nego od opštine do opštine u Sarajevu. Svaki doktor daje drugu instrukciju. Srećom nismo imali teške simptome i ne znam šta bih uradila da je bila teža situacija. Ne mogu ni zamisliti šta rade penzioneri koji su sami i nemaju nikoga da sve to radi za njih“, ističe Mira.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)