Naslovnica Izdvojeno Domovi zadravlja: Uklonite smeće, Mostaru prijete zaraze!

Domovi zadravlja: Uklonite smeće, Mostaru prijete zaraze!

416

Mostar — Domovi zdravlja Mostar i Stari grad pozvali su danas mjerodavne institucije i udruge građana da “žurno riješe” problem deponija Uborak, koji je u blokadi od 22. 02. zbog čega se danima gomila smeće na mostarskim ulicama.

Iz dva mostarska doma zdravlja upozoravaju na epidemiju gripe, veliki potencijalni rizik od koronavirusa, te dodaju kako se “rizik od oboljenje od zaraznih bolesti višestruko povećava uslijed velikih količina otpada koje se nalaze na ulicama”.

U saopštenju se dalje navodi da Mostaru “ne prijeti samo ekološka nego i zdravstvena katastrofa u kojoj su vulnerabilna populacija starije osobe, djeca, kronični bolesnici, ali i svi ostali koji su izloženi opasnosti od virusa i zaraznih bolesti”.

“Ukoliko dođe do eskalacije situacije, život u gradu odvijat će se vrlo otežano i mnogo toga će biti onemogućeno. Kako bismo smanjili ovaj rizik, još jednom apeliramo na sve institucije i udruge građana da ozbiljno shvate ovu situaciju i žurno pristupe rješavanju ovog problema”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari grad.

(StarMo)