Naslovnica Život Domljan upozorava: Što prije donijeti set ekonomskih mjera

Domljan upozorava: Što prije donijeti set ekonomskih mjera

234
Vjekoslav Domljan

Mostar — Ugledni ekonomista i univerzitetski profesor Vjekoslav Domljan izjavio je da je “neophodno što prije donijeti set ekonomskih mjera imajući u vidu predstojeće izazove i da se prostor za djelovanje fiskalne politike sužava”.

Kada se vrše ocjene mjera Vlade FBiH treba imati u vidu specifičnu institucionalnu situaciju BiH kao i karakter šokova kojima je zemlja izložena. Prije svega, zbog valutnog odbora BiH nije u poziciji koristiti instrumente monetarne politike. Stoga treba zajedno s drugim zemljama koje su euroizirane (Kosovo, Crna Gora) ili imaju valutni odbor (Bugarska i BiH) tražiti dodanu pomoć zbog nemogućnosti korištenja ovih instrumenta – izjavio je Domljan za Fenu.

Ekonomska politika BiH, prema njegovim riječima, svodi se na fiskalnu politiku, od koje su Vladi FBiH na raspolaganju samo instrumenti direktne fiskalne politike, čije korištenje treba još i koordinirati s kantonima.

– Imajući u vidu tako uzak fiskalni prostor FBiH i nužnost koordiniranja u upravljanju tim prostorom, može se kazati da Vlada čini što je moguće u ovom trenutku. A to je gašenje socijalnog požara – naveo je Domljan.

Naglasio je da na tome ne treba stati dodajući da kratkoročne mjere koje nisu dio dugoročnog rješenja donose samo kratkoročno olakšanje.

(StarMo)