Naslovnica BiH Domaća remek djela na 21. MFF-u

Domaća remek djela na 21. MFF-u

222

Široki Brijeg — Remek djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima širom svijeta, Mediteran Film Festival prikazat će u off programu ‘Filmski centar Sarajevo’.

U online izdanju, 21. Mediteran Film Festival donosi filmove ‘U zavjetrini vremena’, Vlatka Filipovića, ‘Ime čovjeka’ Bakira Tanovića, ‘Carski dan’ Milutina Kosovca i ‘Nadu’ Midhata Mutapčića. Uz ove MFF će prikazat i ‘Sanjare’ Vefika Hadžismajlovića te ‘Crne bašte’ Petra Ljubojeva, saopšteno je iz MMF-a.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj historiji zemlje u periodu od 1945. do 1992. godine. 

Svi filmovi će biti dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

Podsjećanja radi, dvadeset i prvo izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 19. do 22. augusta u online formatu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

Sjajna filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać. Dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala čiji je pokrovitelj HT Eronet, te Best Short za najbolji kratki film čiji je pokrovitelj Podravka.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

(StarMo)