Naslovnica Mostar Dom zdravlja Stari Grad: Virus postao agresivan!

Dom zdravlja Stari Grad: Virus postao agresivan!

1059
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Na području koje pripada Domu zdravlja Mostar Stari grad trenutno je 58 zaraženih korona virusom. U protekla 24 sata prisustvo virusa je potvrđeno kod dvije osobe. Ove informacije za portal Mostarski.ba je potvrdio koordinator za Covid u ovoj zdravstvenoj ustanovi Kamil Frko.

“Statistički podaci nam pokazuju da smo u periodu od 26.3. do 30.6. imali 26 pozitivnih, a od 30.6. do danas 74. 16 osoba se oporavilo “, kaže Frko.

Ovo je tri puta više zaraženih u jednom mjesecu u odnosu na protekla tri, što potvrđuje da je virus postao itekako agresivan, uprkos najavama kako bi zbog visokih temperatura tokom ljeta trebao oslabiti.

Ljekari i medicinsko osoblje se pribojavaju šta možemo očekivati na jesen kada će se život vratiti u zatvorene prostore, ali i kada se očekuje uobičajeni virus gripe.

Informacije o tome kako je virus oslabio te kako sada uzrokuje blage simtome su, kažu, zabluda, jer su u ovih mjesec dana registrovane teške upale pluća kod relativno mlađih i osoba srednje životne dobi.

Neki od njih, poput osobe koja je 68. godište, a koja nije imala bilo kakvih pridruženih bolesti, su jedva preživjeli.

Zablude o slabljenju virusa, kao i brojne teorije zavjere, dovele su do opuštanja stanovništva.

Samo rijetki se pridržavaju propisanih mjera, distance od dva metra u zatvorenom, a jedan na otvorenom prostoru i nošenja maski.

Mnogi od njih i kad im se potvrdi prisustvo virusa ne daju tačne podatke o svojim kontaktima, koji onda, obzirom da nisu pod nadzorom, šire zarazu i ne znajući da su pozitivni.

Koordinator za Covid u Domu zdravlja Stari grad kaže da se tako dešava da u jednom naselju ima veći broj slučajeva, a prema iskazima pozitivnih niko ni s kim nije bio u kontaktu. Neki čak navedu da nisu imali nikakav kontakt.

A rizičnim kontaktom se smatra razgovor bez maske od 10 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom ili jedan na otvorenom prostoru.

Trostruki skok broja zaraženih u ovom mjesecu, u odnosu na tri mjeseca prije toga, kao i teške kliničke slike oboljelih, trebali bi nas navesti na odgovornije ponašanje. Ako ne zbog nas samih onda zbog naših najmilijih.

Ukazivanje na činjenice nije dizanje panike, kako su neki skloni konstatovati.

To je poziv na razmišljanje, koje bi moralo rezultirati odgovornijim ponašanjem.

(StarMo)