Naslovnica Mostar Dom zdravlja Stari grad: Klasteri od Drežnice do Gubavice!

Dom zdravlja Stari grad: Klasteri od Drežnice do Gubavice!

669

Mostar — Epidemiloška slika na području koje pokriva Javna ustanova (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar postaje sve složenija iz dan u dan, saopšteno je iz te zdravstvene institucije.

Prema podacima koje je u srijedu objavio Dom zdravlja Stari grad, svaki dan ima na destine oboljelih, pa u ovom mjesecu iznosi u Mostaru dnevno ima u prosjeku oko 40 novozaraženih!

“Na području koje pokriva J.U. Dom zdravlja Stari grad Mostar sa 30. 9. 2020 imamo 111 aktivnih slučajeva. Nažalost, sinoć smo imali i pacijenta sa smrtnim ishodom na Covid-odjelu 1971. godište”, dodaju iz DZ Stari grad.

Ističu kako je zdrastveni sistem preopterećen, a otežavajuća okolnost su bolesti koje imaju slične simptome kao SARS CoV-2, koje su izazvane drugim uzročnicima, te samim tim ima duplo više testiranja nego u augustu.

“Bolnice su preopterećene, svakim danom prilikom prijema pacijenta na odjel radi se tesitranje na Covid-19, i nerijetko test bude pozitivan”, ističe koordinator za Covid-19 u JU Domu zdravlja Stari grad Kamil Frko, koji dodaje da većina bolničkih odjela ima svoj izolatorij, te ne dolazi do transmisije virusa unutar bolnice, ali to je radi trenutne epidemiološke slike, koja jeste pogoršana, ali je još uvijek pod kontrolom.

“Ako nastavi da raste ovim tempom broj novozaraženih na SARS CoV-2, nećemo biti u mogućnosti da kontrolišemo epidemiju i na dnevom nivou imat ćemo na desetine medicinskih radnika u izolaciji. Covid-odjel će brzo biti popunjen, jer pacijenti koji imaju lakšu ili srednje tešku kliničku sliku neće se moći kvalitetno dijagnostički obraditi, doći će do pogoršanja njihovog zdrastvenog stanja koje će zahtjevati hospitalizaciju, što jednom riječju znači urušavanje zdrastvenoga sistema”, upozorava Frko.

Usljed toga, upozoravaju iz JU DZ Stari grad Mostar, može doći do uskraćivanja pregleda populaciji koja ima hronična oboljenja i primat će se samo hitni slučajevi, te samim tim doći će do pogoršanja zdrastvenog stanja populacije koja nije zaražena sa SARS CoV-2.

Iz JU DZ Stari grad Mostar takođe naglašavaju da se pacijenti koji su pozitivni na SARS CoV-2 nalaze na području cijele oblasti koji pokriva Dom zdravlja Stari grad Mostar.

“Imamo klastere od Drežnice do Gubavice, oni nisu međusobno povezani radnim mjestom, druženjem, rodbinski, te imamo opravdanu dozu sumnje da je epidemiološka situacija još složenija, da imamo zaražene osobe koje ne pridaju značaj simptomima i šire zarazu”, naglasio je koordinator za Covid-19 u DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

“Ako osjetite bilo kakav simptom kao što su temperatura, grlobolja, kašalj, malaksalost, gubitak čula okusa i mirisa javite se svom porodičnom doktoru. Slušajte instrukcije vašeg doktora i sačekajte da se uradi dijagnostička obrada. Pomozite cijeloj životnoj sredini, slušajte preporuke stručnih lica, pridržavajte se epidemiloških mjera, zaštitimo zdravlje naših sugrađana”, apeluju još jednom iz JU DZ Stari grad Mostar.

Iz te zdravstvene institucije su takođe saopštili da od 1. oktobra u Rodoču počinje sa radom Covid-ambulanta JU Doma zdravlja Stari grad Mostar. Taj Dom zdravlja će angažovati dva tima. Svi pacijenti koji imaju simptome koji upućuju na SARS CoV-2 mogu dobiti ljekarski pregled u Covid-ambulanti, uz prethodnu najavu svog porodičnog doktora, koji će najaviti orijentaciono vrijeme dolaska pacijenta, kao i sve bitne elemente anamneze.

(StarMo)