Naslovnica Mostar Dom zdravlja Stari grad: “Crna sedmica” korona virusa!

Dom zdravlja Stari grad: “Crna sedmica” korona virusa!

590

Mostar — Stanje sa epidemijom virusa korona se pogoršava, još jednom upozoravaju iz Javne ustanove (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar.

Brojevi novozaraženih i oboljelih od bolesti koju izaziva koronavirus posljednjih dana poprimaju zabrinjavajuće razmjere, navode iz te zdravstvene ustanove.

“Ovo je crna sedmica od početka epidemije na području koje pokriva JU DZ Stari grad Mostar. U ovoj sedmici, na našem području, od koronavirusa imamo 66 novozaraženih, zatim dva pacijenta sa smrtnim ishodom, te četiri pacijenta smještena na covid-odjelu”, rekao je za portal StarMo koordinator za Covid-19 u Domu zdravlja Stari grad, Kamil Frko.

Frko navodi i kako još ima sedam slučajeva pneumonije, uzrokovane virusom SARS COV-2, odnosno virusom korona, kod kojih je urađena dijagnostička obrada. Ti slučajevi su pod kontrolom porodičnih ljekara i pulmologa.

“Pomno posmatramo njihovo stanje. Ako ne dođe do poboljšanja kliničke slike, takođe će biti hospitalizovani”, naglašava Frko.

On ističe i da na području koje pokriva JU DZ Stari grad Mostar u navedenom periodu ima 25 oporavljenih pacijenata od bolesti Covid-19.

Iz JU DZ Stari grad Mostar po ko zna koji put upućuju apel stanovništvu da napokon počne sa poštivanjem epidemioloških mjera – držanjem fizičke distance od minimalno jednog metra na otvorenom i dva u zatvorenom prostoru, redovnim održavanjem lične i higijene prostora u kojem borave, te nošenjem zaštitnih maski.

U suprotnom, postoji opravdana bojazan da će stanje biti i gore od protekle “crne sedmice”.

“Raduje nas što je još uvijek lijepo vrijeme, pa se ljudi još dosta kreću vani i ne okupljaju se u zatvorenim prostorima. Ipak, epidemiološka slika je pogoršana, pa strahujemo, kada dođe do zahlađenja, da ćemo imati još težu epidemiološku situaciju”, ističe Kamil Frko.

Zdravstveni radnici pozivaju na pridržavanje navedenih epidemioloških mjera, te poručuju građanima da na taj način čuvaju svoje i živote svojih najmilijih.

“Svojim neodgovornim ponašanjem dovest ćete do kolapsa zdravstvenog sistema”, upozoravaju iz JU DZ Stari grad Mostar, uz podsjećanje da je već uveliko prisutan “zamor materijala”, i u materijalnom i fizičkom smislu, u zdravstvu, koje nastoji pružiti potrebnu njegu i ‘redovnim’ pacijentima, dok je istovremeno ‘zatrpano’ sve većim brojem slučajeva koronavirusa.

(StarMo)