Naslovnica Izdvojeno Dom zdravlja: Izbjegavajte ambulate, osim ako je to “nemoguće”

Dom zdravlja: Izbjegavajte ambulate, osim ako je to “nemoguće”

432
foto arhiva

Mostar — Do sada nema potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom u HNK i nema medicinske opravdanosti dolaziti na preventivne preglede da se isključi postojanje infekcije ovim virusom, javili su u srijedu iz Doma zdravlja Mostar.

U svrhu, kako je navedenio, objektivnog, ali i nužnog informiranja javnosti u vezi koronavirusa, Dom zdravlja Mostar svojim korisnicima usluga zdravstvene zaštite i cjelokupnom stanovništvu “preporuča da izbjegavaju dolazak u ambulante osim, ako je to nemoguće”.

Kako navode, svaki boravak u zajedničkim prostorijama duže vremena “povećava šansu za infekciju virusom gripe”.

Svi pacijenti s povišenom temperaturom, bez obzira na razlog febrilnosti, dužni su se telefonski naručiti na pregled svom izabranom liječniku, te dati tačne informacije o svom zdravstvenom stanju, a ponajprije informacije u putovanju u područja pogođena koronavirusom u zadnjih 14 dana ili kontakt s osobom koja je putovala u rizična područja (NR Kina, Italija, Južna Koreja, Iran).

“Svi hronični pacijenti ugrožena su grupa za infekciju virusom gripe i zato se tim pacijentima preporuča da sve što je moguće i što ne zahtijeva direktan kontakt i/ili pregled liječnika obavljaju telefonski”, ističu iz mostarskog Doma zdravlja.

(StarMo)