Naslovnica Politika Dolaze predstavnici SAD i EU, sutra cjelodnevni razgovori

Dolaze predstavnici SAD i EU, sutra cjelodnevni razgovori

75
Matthew Palmer

Sarajevo — Dolazak američkog izaslanika za izbornu reformu Matthewa Palmera i delegacije funkcionera Evropske unije koju predvodi izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevo očekuje se u kasnim večernjim satima.

Već u četvrtak prema rasporedu u koji je Patria imala uvid od ranih jutarnjih sati predviđene su aktivnosti u Rezidenciji Sjedinjenih Američkih Država. Delegacije će zatim preći u zgradu Delegacije EU gdje će aktivnosti trajati do večernjih sati.

Razgovori će se iste večeri nastaviti u rezidenciji EU. Riječ je o razgovorima sa liderima političkih stranaka s fokusom na izmjenama Izbornog zakona BiH i eventualnim ograničenim izmjenama Ustava BiH. Na razgovore će biti pozvani i predsjednici opozicije iz FBiH i RS-a.

U petak će u Predsjedništvu BiH održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon tog sastanka dalje aktivnosti zvaničnika SAD i EU će se nastaviti u Delegaciji EU i Rezidenciji SAD.

U petak je planirana i press-koferencija, ali lokacija još uvijek nije poznata. Odlazak delegacija planiran je u subotu 30. oktobra.

Palmer je prije dolaska u BiH boravio u Hrvatskoj gdje je obavio više sastanaka u vezi situacije u BiH i promjeni Izbornog zakona BiH.

Blokada rada državnih institucija traje od kraja jula, a čime je zaustavljen bilo kakav napredak BiH na evropskom putu.

U planu aktivnosti delegacija koji je Patria imala priliku vidjeti nema zajedničkih aktivnosti sa OHR-om, a upravo na sutrašnjoj posebnoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH koja počinje u 12 sati obratit će se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Sjednici neće prisustvovati zastupnici SNSD-a i stranaka okupljenih oko te stranke, dok opozicija još uvijek nije jasno iznijela svoj stav.

(StarMo)