Naslovnica Region Doktor: Vakcinisani imaju tek blage simptome

Doktor: Vakcinisani imaju tek blage simptome

92
foto: ilustracija

Zagreb — Koji su simptomi zaraženih covidom, koji su vakcinisani, u odnosu na one koji nisu vakcinisani? To je pitanje koje u zadnje vrijeme, otkako vlada zarazniji delta soj, koji je uzrokovao i veliki porast novozaraženih, zanima mnoge. Iako vakcinisanje ne štiti u potpunosti od zaraze, što je već poznato, ono štiti od teških simptoma i smrti, piše Index.hr.

To su pokazali i podaci koje je Index dobio od stručnjaka.

Index je razgovarao sa šefom Kriznog štaba Kliničke bolnice (KB) Dubrava, infektologom Brunom Baršićem. Istakao je kako je prosječna dob hospitaliziranih zbog covida 69 godina, te naveo kako je ključni problem u tome što nisu vakcinisani. Tek je mali udio hospitaliziranih koji su vakcinisani.

“Vakcinisani puno blaže obole, to znamo iz ambulante, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna vakcinisana osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od covida, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od covida nam od vakcinisanih niko nije umro”, istakao je za Index dr. Baršić.

Od 1. augusta, kad im je, kaže, krenuo delta val, imali su dosad 92 pacijenta na covid-odjelu. Od njih 92, samo ih je osam bilo vakcinisano.

“Vidi se da nemamo puno hospitaliziranih koji su vakcinisani. Uglavnom su to nevakcinisane osobe, među kojima ima i mlađih. Tako smo imali 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala hroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane covidom. Nije bila vakcinisana”, rekao je za Index dr. Baršić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)