Naslovnica Politika Dogovoreno u Banja Luci: Predstavnici RS-a neće učestvovati u radu institucija BiH

Dogovoreno u Banja Luci: Predstavnici RS-a neće učestvovati u radu institucija BiH

110
foto: federalna.ba

Banja Luka — Predstavnici političkih stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) donijeli su odluku da od ponedjeljka, 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Odluka je ovo koji su lideri stranaka iz RS-a donijeli na sastanku nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine (BiH) kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Mi predstavnici stranaka iz RS-a odlučili smo da nećemo učestvovati u rad u Predsjedništvu, Parlamentu i Vijeću ministara BiH. Srpski predstavnici neće učestvovati u radu i neće donositi odluke dok se ovo ne riješi”, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a, javio je Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici stranaka iz RS-a potcrtali su da ne prihvataju odluku visokog predstavnika te da je smatraju ništavnom.

Osim ovoga, predstavnici iz RS-a su kazali da odbacuju svako nametanje na nivou BiH i tvrde da ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama.

Nakon sastanka je rečeno i da će preko zastupničkih klubova stranaka iz RS-a u Parlamentu BiH biti upućena dva zakona u vezi s odlukom visokog predstavnika, a riječ je, kako su kazali, o krivičnim zakonima.

“Inzko je najodgovorniji za sve buduće probleme u BiH i politički haos koji ostavlja. On će se vratiti kući i ostaviti podijeljenu zemlju. Ovo pitanje se može riješiti ako bude volje jer riješila su se i druga teška pitanja u ovoj zemlji. Naš stav je jasan – nema učešća u radu državnih organa dok se ovo pitanje ne riješi”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

Sastanak je organizovan na poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, a nakon najave Milorada Dodika, člana predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), o održavanju posebne sjednice NSRS-a.

(StarMo)