Naslovnica Izdvojeno Dogovoren “Mali Schengen”: BiH “nema definisan stav”

Dogovoren “Mali Schengen”: BiH “nema definisan stav”

455
sa sastanka u Ohridu

Ohrid — Među mjerama koje su sinoć u okviru ideje „mali Schengen“ u Ohridu dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev su mjere za slobodu kretanja između ove tri zemlje, kroz omogućavanje putovanja ličnom kartom, ali i radne snage kroz priznavanje kvalifikacija i diploma, objavio je Tanjug.

Što se slobodnog protoka roba tiče, navodi ista agencija, dogovoreno je uvođenje radnog vremena od 24 sata svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju, ali i objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative, po uzoru na zemlje članice EU-a.

Inicijativa o ukidanju trgovinskih barijera i poboljšanju poslovnog ambijenta između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije pokrenuta je prošlog mjeseca, kada su lideri tri zemlje razgovarali na sastanku u Novom Sadu.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu „grade Balkan za 21. vijek, region stabilnosti i prosperiteta”.

Kako je istakao, cilj sastanka lidera Zapadnog Balkana je poboljšanje regionalne saradnje i ostvarenju zajedničkog cilja – članstva u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji se sastanku pridružio u nedjelju, izjavio je da BiH nije ni na kojem nivou učestvovala u definisanju inicijative o „mini Šengenu“ i da o njoj “nema definisan stav”.

„BiH će svoj stav donijeti u skladu s procedurama i poslije ozbiljne analize institucija, poslovne zajednice i eksperata. Dobili smo neke garancije da inicijativa ne predstavlja pokušaj supstitucije eurointegracija niti da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi poput CEFTA”, izjavio je Zvizdić i dodao da eurointegracije ostaju „primarni fokus“ BiH, prenosi Beta.

(StarMo)