Naslovnica Izdvojeno Dogovoren kraj sukoba u Nagorno Karabahu

Dogovoren kraj sukoba u Nagorno Karabahu

279
foto arhiva

Baku/Jerevan — Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno-Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića.

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

“Potpisana trilateralna izjava bit će ključna tačka u rješavanju sukoba”, rekao je Alijev na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, održanom online, koji je prenosila televizija.

Putin je izjavio da će ruske mirovne snage biti razmještene duž granice u Nagorno-Karabahu te duž koridora između te regije i Armenije.

Kazao je kako se nada da će sporazumi “uspostaviti uslove potrebne za dugoročno i potpuno rješenje krize u Nagorno-Karabahu”.

Ruski ministar obrane potvrdio je da je Rusija počela razmještati gotovo 2.000 pripadnika mirovnih snaga, dok je Alijev najavio sudjelovanje Turske u procesu čuvanja mira.
Šest sedmica borbi

Deklaracija je potpisana nakon šest sedmica borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga.

(StarMo)