Naslovnica Region Dogovor sa SAD: Afganistanci će “privremeno na Kosovo”

Dogovor sa SAD: Afganistanci će “privremeno na Kosovo”

116
foto arhiva - ilustracija

Priština — Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ljuan Daljipi, šef kabineta premijera Kosova, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da će se ovi pregovori “dobro završiti”.

„Puno je logističko-tehničkog, bezbjedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner”, rekao je Daljipi.

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Philip Kosnett, koji joj je prenio zahtjev predsjednika Joea Bidena da Kosovo privremeno skloni afganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo “bez ikakvog oklevanja i bez ikakvih uslova”.

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

“Državljani Afganistana morat će da prođu kroz cjelokupnu bezbjednosnu procjenu Sjedinjenih Država, ostat će samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD-u”, rekla je Osmani.

Reuters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa snagama SAD-a u ovoj zemlji.

 

(StarMo)