Naslovnica BiH Dogovor sa rudarima: Hoće li, zbog toga struja poskupjeti vrtoglavih 38 posto!?

Dogovor sa rudarima: Hoće li, zbog toga struja poskupjeti vrtoglavih 38 posto!?

97

Sarajevo — Samostalni sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije BiH dogovorili su povećanje otkupne cijene uglja i uvezivanje radnog staža koje bi se direktno trebalo odraziti na cijenu električne energije.

Prema usvojenim zahtjevima cijena električne energije bi u narednoj godini mogla porasti i za više od 38 posto – piše Klix.ba.

Kako je to kazao direktor Elektroprivrede Admir Andelija, na primjeru jednog potrošača, koji u prosjeku za potrošenu električnu energiju plaća 43,25 KM, prema Andelijinim riječima, zbog poskupljenja uglja račun bi iznosio 49,77 KM, a zbog troškova uvezivanja radnog staža račun bi porastao na 59,81 KM. Ovo povećanje cijena veće je od 38 posto.

“Elektroprivreda se obavezuje da će najkasnije do 3. decembra zatražiti od Vlade FBiH saglasnost za izmjenu cijene uglja koji se iz rudnika isporučuje Elektroprivredi”, glasi zahtjev na koji je pristao pregovarački tim Vlade Federacije, a odnosi se na povećanje cijena od 20 posto.

Drugi važan usvojeni zahtjev, koji će se direktno preliti na cijene električne energije, je obaveza koju je preuzela Elektroprivreda da do 31. maja sljedeće godine mora sačiniti Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima rudnika koji su u sastavu koncerna. Ove obaveze premašuju 500 miliona KM.

(StarMo)