Naslovnica BiH Dogovor s bankama: U srijedu samo isplata penzija

Dogovor s bankama: U srijedu samo isplata penzija

413
foto arhiva

Mostar — Isplata penzija za april počinje u utorak, 5. maja. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjem nivou, što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate mirovina sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio, saopšteno je iz Zavoda PIO FBIH.

Kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni zavod je dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršilaca na šalterima.

U navedenom periodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera.

Iz Zavoda pozivaju penzionere starije od 65 godina da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davalac punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod navedene obrasce je dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzioneri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzije opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočiti vlastitu kao i ličnu kartu davaoca punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili datu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zloupotrebe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obaveza podizanja penzijskih čekova.

(StarMo)