Naslovnica Politika Dodiku sad smetaju posmatrači na izborima

Dodiku sad smetaju posmatrači na izborima

249
Milorad Dodik

Sarajevo — Milorad Dodik uputio je svim parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini Republike Srpske zahtjev kojim traži njihovo izjašnjenje, da li podržavaju pokretanje vitalnog entitetskog interesa o Prijedlogu odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između CIK-a i američke organizacije za praćenje izbornog procesa.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon što je Dodik na sjednici Predsjedništva preglasan o ovom pitanju. I članove CIK-a iznenadilo je Dodikovo protivljenje saradnji s IFES-om, prenosi Federalna televizija (FTV).

IFES je djelovao u više od 145 zemalja svijeta. Najeminantnija je organizacija u pogledu pružanja podrške razvoju kapaciteta državnih izbornih komisija, a u ovoj oblasti mnogo su pomogli i našoj zemlji. Riječ o dugogodišnjoj saradnji, poručuju iz CIK-a. Zašto je odjednom IFES sporan – nije im jasno.

– Elaborirao sam šta memorandum treba da znači, na samoj sjednici obavijestio članove Predsjedništva BiH da je to dugogodišnja saradnja. Međutim, član Predsjedništva je, kako je to medijski obrazložio, shvatio to na način kako je shvatio. Čekamo period od 72 sata nakon sjednice da li će to pitanje biti pokrenuto – kazao je predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Izborni proces u BiH nikada nije bio neizvjesniji. Nakon odgađanja izbora za mjesec dana konačno je postignut konsenzus o državnom budžetu. Izbori raspisani, kandidatske liste se ovjeravaju. I taman kad se činilo da je sve riješeno, pojavio se novi problem koji dosad nismo imali – međunarodni posmatrači.

– Koji bi trebalo da zaključi neka agencija za izborni proces iz Amerike i CIK, gdje je previđena saradnja u tom memorandumu da se toj agenciji omogući i njihovim stručnjacima da se ovdje bave pitanjima biračkih spiskova. Ja se nisam saglasio jer je to pitanje koje zadire u suverenitet izbornog procesa i omogućava da stranci ulaze u proces – izjavio je Dodik.

– S obzirom na to da sam pročitala neke medijske članke kako novi saziv CIK-a uvodi strance u izborni proces, imam potrebu da kažem da je memorandum koji je bio razmatran na sjednici Predsjedništva BiH pripremljen u ranijem periodu i to mogu potvrditi raniji članovi CIK-a – istakla je Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a BiH.

Iz CIK-a su apostrofirali i činjenicu da je riječ o međunarodnoj organiziciji, a ne isključivo američkoj, pa bi se i tu mogao tražiti razlog zašto se Dodik tako izričito protivi IFES-u.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)