Naslovnica Politika Dodikove blokade nisu prošle na Skupštini RS

Dodikove blokade nisu prošle na Skupštini RS

171

Banja Luka — Narodna skupština Republike Srpske (RS) nije potvrdila povredu vitalnog interesa RS ni po jednom vetu koji je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenuo na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta.

Nije bilo dvotrećinske većine na zasijedanju u ponedjeljak, 11. aprila, koja bi u Skupštini RS potvrdila Dodikove izjave o povredi entitetskog vitalnog interesa u Predsjedništvu BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

Da bi odluka o pokretanju vitalnog entitetskog interesa dobila podršku, potrebno je da za nju glasa 56 od 83 poslanika Narodne skupštine RS.

Time su postale važeće tri odluke Predsjedništva BiH o sporazumima o testiranju učenika iz BiH o nivou kompjuterske i informacione pismenosti na međunarodnom nivoa.

U slučaju testiranja učenika za tu odluku su glasala dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodik, kao treći član, na sjednici Predsjedništva od 31. marta, bio je protiv tvrdeći da su odluke štetne po vitalni interes RS.

Skupština RS nije potvrdila ni Dodikov veto na odluke Predsjedništva u vezi sa memorandumima o saradnji Centralne izborne komisije (CIK) BiH sa Misijom Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS), te Izbornom komisijom Mađarske, čime su i one postale važeće.

Dodik je, tokom obraćanja u Skupštini u ponedjeljak, naveo da se odlukama Predsjedništva BiH narušavaju nadležnosti RS.

“Da nam se na nivou BIH ne dešavaju stvari vidljive u posljednje vrijeme, gdje, zbog naraslog oportunizma i nacionalizma Bošnjaka iz Sarajeva, pokušavaju se razgraditi sve institucije BiH do mjere apsurda, rušeći ustavni poredak i omogućavajući da se donose odluke koje nisu u skladu sa Ustavom i poslovnicima”, rekao je Dodik.

Dodik je, objašnjavajući zbog čega je važno podržati njegov veto, naveo da će se “u narednih godinu, dvije dana odlučiti da li će RS ojačati svoju autonomiju, da li će RS biti na zadovoljstvo svih nas ili je uopšte neće biti”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)