Naslovnica Politika Dodikova patetika u Beogradu: Spreman žrtvovati “sebe za RS”

Dodikova patetika u Beogradu: Spreman žrtvovati “sebe za RS”

110
Milorad Dodik

Beograd — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kako su se “složili da je neophodno produžiti misiju EUFOR-Altea”.

Naglasio je “kako mir u državi nema cijene i da ga nije spreman žrtvovati ni za Republiku Srpsku”.

“Vidim da su neki naši prijatelji veoma zabrinuti oko misije Altea. Želim da kažemo, misiju Altea treba produžiti i odobriti njeno funkcionisanje”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je situacija u BiH “složena i da je kulminacija raznih događaj iz prošlosti”.

– Ustavni sud BiH oduzima zemljište RS, ukida nam dan itd. Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovini Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta do šuma. To nije urađeno u Federaciji, naveo je Milorad Dodik.

Sve je to kulminiralo od odluke Inzka do otkzivanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, dodao je on.

– RS je dala saglasnost da se osnuju Oružane snage, današnja situacija je sljedeća da Ustav Bosne i Hercegovine ne prepoznaje vojsku. Apsolutno je jasno da je kulminacija negativnih događaja po RS i srpski narod doveli su do reakcije, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je na kraju jasno poručio kako “nije spreman za Republiku Srpsku da žrtvuje mir, ali je spreman da žrtvuje sebe za RS”.

(StarMo)