Naslovnica Politika Dodikov savjetnik: Ikona nije u evidencijama kulturnog blaga

Dodikov savjetnik: Ikona nije u evidencijama kulturnog blaga

240
Dodik i Lavrov

Sarajevo — Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da je ikona koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH ‘ bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke duži niz godina’, te da su ‘članovi te porodice željeli da ta ikona bude poklonjena Sergeju Lavrovu’.

“Ono što je za nas bitno jeste na osnovu čega oni iznose određenu vrstu kvalifikacija tipa da se radi o ikoni koja je ukradena ili da se radi o ikoni koja je u bilo kakvoj evidenciji kulturnog blaga Ukrajine“, rekao je za RSE Kovačević.

Kovačević još navodi da se ta ikona ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji ili bazi kao kulturno blago, te da se ne nalazi ni u evidenciji onih djela koja su ukradena i za kojima se traga, što, kako smatra, ukazuje na ‘politički motiv’.

Rusija je 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu, potvrđeno je za RSE iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik uručio je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, 18. decembra je formiralo predmet. Naveli su da će izvršiti provjere ‘u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu’.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine je za RSE rečeno kako čekaju objašnjenje o tome kako je ikona završila na teritoriji BiH i pod kojim je okolnostima dana ruskom ministru.

(StarMo)