Naslovnica Politika Dodikov poučak: Ako te niko ne dira – samo deri!

Dodikov poučak: Ako te niko ne dira – samo deri!

241
Milorad Dodik

Banja Luka — Nije dugo trebalo da se Milorad Dodik vrati u svoje „prirodno političko stanje“. Ono od prije pandemije koronavirusa.

Zapravo, pitanje je da li je bilo kada, pa i u vrijeme pandemije, odustajao od svoje destruktivne i opasne politike. Čak i kada moli za novac (MMF), on nađe prostora da malo „pecne“, zaprijeti ili jednostavno negira bilo šta, po principu: Evo može mi se! Baja je to brale… ako te niko ne dira – samo deri!

Zapad sada već definiše kao neprijatelja, kujući u zvijezde Rusiju i Kinu. Koordinacija sa istim glasovima i porukama iz Beograda nije slučajna, jer Mile ne ide kod Ace svako malo samo da popije kafu ili se „uslika“.

Dodik svoju politiku i priču kao i obično vješto „šalta“ na način da praktički isti dan na dva različita medija ispriča dvije suštinski različite priče. Jednom rukom otvoreno prijeti, dok drugom kao „nudi saradnju“, ali „ima neke uslove“.

U političkoj teoriji, to se definiše kao klasična ucjena, pri čemu Dodik diktira ritam i obim krize koju sam pokreće, po potrebi preoblikuje ili na kraju „ugasi“, ukoliko je to za njega politički ili ekonomski oportuno. Njegova taktika se u suštini nije mijenjala zadnjih destak godina i posljedica je olakog shaćanja onoga što radi i čime prijeti.

Kako nema adekvatnog odgovora na takvu politiku, Dodik u svojim planovima ide dalje, kombinujući prijetnje i navodnu kooperativnost. Za njega je najvažniji protok vremena u kome se ništa suštinski nije dogodilo, a on je sa svojom politikom ostao na vlasti.

Za plašenja „stranca“, (onih iz EU i SAD naravno), kojima sada već otvoreno prijeti napravio je jak pakt sa Moskvom i Beogradom, dok unutrašnju opoziciju kontroliše jeftinim nacionalističkim trikovima. Postavi im Mile teško nacionalno pitanje, pa ti nađi majčin sine opozicionara, koji smije nešto reći protiv toga. Trik svaki put upali…

U toj igri za Dodika je najvažnije da se stvari u BiH i regionu maksimalno komplikuju, te da nakon svakog malog iskoraka učini sve da se ponovo dogodi korak ili dva nazad. Naravno, strogo po planu i uz asisteniciju Beograda i Moskve.

Uloga Moskve u RS i BiH je sada već prešla u fazu otvorenog upravljanja procesima za razliku od opreznog koketiranja od prije par godina. Pod krinkom „dezinfekcije“ u RS i BiH sada paradiraju i ruski vojnici, kojima se na uniforme kače odlikovanja za „zasluge“.

Sve to je, ponovo treba reći, posljedica olakog doživjavanja fenomena Dodik i njegove politike. Prije svega na Zapadu. A stvar je vrlo jednostavna. Lider svega i svečaga u RS je samo pragmatik, koji nema skrupula i okreće se onako kako vjetar puše.

Oni, kojima sada otvoreno prijeti, svojevremeno su ga instalirali na vlast sa koje više nije sišao, niti namjerava, bez obzira na sve.

Dodik je u međuvremu samo promijenio odijelo i nastavio da radi ono što najbolje zna – da vlada. Washington ili Moskva? Dodik se ne zamara tim detaljima.

Sada je aktuelna Moskva.Važno je da se njegova priča „vrti“…

(StarMo)