Naslovnica Politika Dodikov kabinet: Ikona nije ukradena

Dodikov kabinet: Ikona nije ukradena

256
foto: RSE

Sarajevo — Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ”nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona”, saopšteno je u utorak 22. decembra iz Dodikovog kabineta.

“Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno”, navodi se u saopštenju.

Dodaju kako to potvrđuje i činjenica da sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona.

“Niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali upkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja”, dodaju u saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ”ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato”.

“Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije”, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

(StarMo)