Naslovnica Politika Dodika ne zanima Vijeće za provedbu mira: To su licemjeri…

Dodika ne zanima Vijeće za provedbu mira: To su licemjeri…

287
Milorad Dodik

Laktaši — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da ga ne zanimaju kominikei Vijeća za sprovođenje mira (PIC), jer su, kako je naveo, “licemjerni”.

“Isti oni koji su nam uzeli vakcine sada govore kako treba da ih obezbijedimo, što je licemjerno, ako se zna da smo vakcine iz programa ‘Covax’ platili. Kominike PIC-a ne čitam godinama, ali sam morao da reagujem na ovo”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a i Odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija pozvali su juče političare u BiH da se uzdrže od politizacije nabavke vakcina, te poručili da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava ključne napore u zaštiti zdravlja, bezbjednosti i dobrobiti ljudi u BiH.

“Nemojte nam držati licemjerne govore. Dosta je više vas i preporuka, jer smo zahvaljujući vama zaglavili tu gdje jesmo”, rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma naručila 1,2 miliona doza, te bi od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.

Kako je ranije najavljeno, u martu je dopremljeno 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer te 36.000 doza vakcina AstraZeneca, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.