Naslovnica BiH Dodik za “The Guardian”: “Kod Putina nema zahtjeva i nije me nikada...

Dodik za “The Guardian”: “Kod Putina nema zahtjeva i nije me nikada prevario”

104

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik otkrio je neke od svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć ukoliko bude problema sa Zapadom.

Dvojica od kojih kako kaže u razgovoru za The Guardian su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping. Dodik preko britanskog medija šalje i poruku Londonu, Washingtonu, Berlinu i Briselu da ga “neće zaustaviti”.

“Kad odem kod Putina nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu pomoći?’. Šta god da sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam poverenje, ako ne na tome. Za [kineskog lidera] Xi Jinpinga, on također kaže: ‘Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam'”, kazao je Dodik za The Guardian.

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey iz Banja Luke navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere da srpski dio Bosne i Hercegovine povuče iz državnih institucija, poput poreske uprave, pravosuđa, obavještajne službe, pa čak i nacionalne vojske, kako bi se stvorile srpske snage.

Prijedlog je u izvještaju UN-u opisan kao „otcjepljenje“ i rizik za Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan građanski rat nakon raspada Jugoslavije. Rat je koštao oko 100.000 života.

 

(StarMo)