Naslovnica Politika Dodik: Uz drastične mjere, vrhunac pandemije bi mogao proći…

Dodik: Uz drastične mjere, vrhunac pandemije bi mogao proći…

411
Milorad Dodik

Sarajevo — Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi uz drastične mjere za dvije do tri sedmice mogao proći vrhunac pandemije korona virusa u BIH.

“Mislim da je daleko veći broj zaraženih nego što je evidentirano. Neki nemaju nikakve simptome, a prenose zarazu”, rekao je Dodik za televiziju N1.

Navodeći da je normalno da se ljudi plaše trenutne situacije, Dodik je ocijenio da sada “nije vrijeme za paniku, već za odgovornost”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kaže i da, uprkos tome što je RS ranije donijela zaključak da ne učestvuje u odlučivanju na nivou BiH zbog presude Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, situacija je sada drugačija.

“Neophodno je da radimo na tome da vidimo kako ćemo sanirati posljedice koje dolaze, prije svega užasan pad ekonomije, i kako da održimo stabilnost kroz budžet”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ocijenio je da se treba pripremati za scenario koji predviđa pad privrede od 10 posto.

“Privredni i ekonomski rast jeste zaustavljen, ali nije uništen kao što je bilo u vrijeme poplava. Na nama je da vidimo kako će biti očuvan”, naveo je Dodik.

On je ponovo kritikovao centralnu banku BiH, ocijenivši da je “inertna” i da “ne koristi ni građanima, ni državi”, kao i da je “znatno smanjila mogućnosti upravljanja krizom”.

Dodik je kazao da svakog dana koordinira rad tima koji pokušava da nabavi što više opreme.

“Dobili smo pomoć iz Srbije, dramatična je situacija na tržištu, mnogo veći igrači svaki dan pokušavaju da kupe sve što se kupiti može. Jedina opcija je Kina, pokušavamo da uradimo sve što je neophodno”, dodao je Dodik.

On je rekao i da je za vlast ključno pitanje osiguranje snabdijevanja tržišta namirnicama.

“Ima dovoljno zaliha za cijelu BiH i niko ne treba da brine. Osnovni problem je brašno i druge namirnice bez kojih se ne može”, naveo je Dodik.

Rekao je da je u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “uspio da izdejstvuje oslobađanje odredjene količine brašna”, i da RS i Federacija BiH kupe po 15 tona pšenice.

(StarMo)