Naslovnica Politika Dodik u Zagrebu: “Hrvatska protiv jednostrane promjene Dejtonskog sporazuma”

Dodik u Zagrebu: “Hrvatska protiv jednostrane promjene Dejtonskog sporazuma”

145
foto: predsjednik.hr

Zagreb — Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon njegovog susreta sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u srijedu (16. septembra) u Zagrebu.

Dodik je u Zagreb došao upravo na poziv Milanovića, a kako se navodi u saopštenju, „na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njenim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka”.

Dodaje se i da je interes je Republike Hrvatske “stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina”, kao i osiguranje “jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda”.

“Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi”, kaže se u saopštenju iz Milanovićevog ureda.

Saopštenje se zaključuje ocjenom da je „za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos.“

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)