Naslovnica Politika Dodik u UN-u govorio o koronavirusu

Dodik u UN-u govorio o koronavirusu

211
Milorad Dodik

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su u ovom vremenu neizvjesnosti, čovječanstvu potrebni solidarnost i zajedništvo, ne samo na lokalnom, nego i na regionalnom i globalnom nivou, te da je pandemija virusa korona jasno pokazala da niko nije siguran dok ne budemo svi sigurni.

U obraćanju na 31. specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi protiv kovida-19, koje je počelo danas u Njujorku, Dodik je istakao da je pandemija virusa korona globalni zdravstveni izazov i zahtijeva globalni odgovor.

“Zdravstveni sistemi u BiH su u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorili na izazove pandemije kovid-19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju mjera od nadležnih institucija, zalaganju medicinskih profesionalaca i odgovornosti građana i zajednice”, istakao je Dodik, prenosi Patria.

On je naglasio da je odgovoru na pandemiju značajno doprinijela i dobra međunarodna saradnja.

Prema njegovim riječima, dio aktivnosti odgovora na pandemiju realizovan je uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i mnogih država donatora.

Izrazivši zahvalnost na saradnji, predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da su se pomenuti zdravstveni sistemi u BiH pridružili zajedničkom odgovoru zemalja svijeta na pandemiju kovida-19, kroz pristupanje mehanizmu za globalni pristup vakcini za kovid-19 i Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

“Izbijanje pandemije dodatno je pogoršalo situaciju i u kriznim žarištima u svijetu i zbog toga izražavam ozbiljnu zabrinutost, jer će posebno te zemlje dugoročno biti najteže pogođene zbog slabih zdravstvenih sistema, ograničenih finansijskih sredstava i osjetljivosti na krizne situacije. I samo sprovođenje Agende o održivom razvoju 2030. je ugroženo, kao i Akcione agende iz Adis Abebe o finansiranju razvoja. Zemljama su potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganje u oporavak. U tom smislu BiH podržava stav UN da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN treba da reaguje na sve aspekte krize”, ocijenio je Dodik.

On je u obraćanju ovom eminentnom skupu istakao da su posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom vidljive u BiH u svim sektorima privrede još od marta ove godine kada je započelo zatvaranje granica, uvođenje različitih mjera s ciljem suzbijanja pandemije, ali i mjera ekonomske prirode koje su neke zemlje uvodile s ciljem spašavanja svojih ekonomija.

(StarMo)